You will be redirected back to your article in seconds

Berlinale: Take the ‘Grand Budapest Hotel’ Round-Table Interview Quiz

Berlinale: Take the 'Grand Budapest Hotel' Round-Table Interview Quiz

I learned a lot at Fox Searchlight’s “The Grand Budapest Hotel” round-table junket interviews Friday at Berlin’s famous Hotel Adlon opposite the Brandenberg Gate. Check out the following quiz. Answers are below the jump. 

1. Which of the following are true:

A. In her 1932 film, “Grand Hotel,” Greta Garbo says “I vant to be alone” in a hotel inspired by the Adlon.

B. In Billy Wilder’s film, “One, Two, Three,” a pre-war, luxury hotel down on its heels is also based on the Adlon.

C. Much of the 2011 thriller “Unknown,” starring Liam Neeson, was shot at the Adlon.

D. Film director Percy Adlon (“Baghdad Cafe”) is the great-grandson of the hotel’s founder Lorenz Adlon.

E. In 2002, Michael Jackson dangled his infant son out the window of his room at the Adlon.

F. All of the above

2. Who wore what to the interviews? 

2. Who wore what to the interviews?

A.   Wes Anderson                                                a. Dark, thick sweater

B.    Bill Murray                                         b. Alabaster-colored Margiela suit

C.    Ralph Fiennes                                     c. Black jacket, black shirt

D.   Willem Dafoe                                      d. Tweed jacket, sweater, button-down

E.    Jeff Goldblum                                     e. Rumpled button-downA. Wes Anderson: Dark, thick sweater

3. Of shooting “Grand Budapest Hotel,” who said, “It’s the Wes Anderson experience, which is a lovely, delightful, uncommonly beautiful art communal project”?

A. Ralph Fiennes

B. Bill Murray

C. Saoirse Ronan

D. Willem Dafoe

E. Jeff Goldblum

4. “All of Wes’s films make you cry, make you laugh, make you feel hopeful, make you kind of squirm. I can’t quite pinpoint how he does what he does, but he’s a master at it.” Who said it?

A. Ralph Fiennes

B. Bill Murray

C. Saoirse Ronan

D. Willem Dafoe

E. Jeff Goldblum

5. “Grand Budapest Hotel” was shot in Goerlitz, Germany, on the Polish border. Who said the following? “We were all in this little hotel, we owned it. Willem said it was like the actors retirement home. You’d walk across the lobby and say, ‘Good morning,’ all the time in your slippers and your robe, like a bunch of old men dying. We walked over to Poland one night and it was closed.” 

A. Ralph Fiennes

B. Bill Murray

C. Tony Revolori

D. Saoirse Ronan

E. Jeff Goldblum

6. Which cast member had a piano in his room to play, and carried a list of crew members’ names to memorize?

A. Ralph Fiennes

B. Bill Murray

C. Saoirse Ronan

D. Willem Dafoe

E. Jeff Goldblum

7. Who wanted to be an architect?

A. Ralph Fiennes

B. Tony Revolori

C. Wes Anderson

D. Willem Dafoe

E. Jeff Goldblum

8. Who said, “I’ve never had a movie where there’s this much blood,” and suggested that it may be related to the film’s darker themes? 

A. Ralph Fiennes

B. Bill Murray

C. Wes Anderson

D. Willem Dafoe

E. Jeff Goldblum

9. When asked if the movie’s theme is pre-planned or an after-thought, who said this? “It’s a never-thought. I feel like there’s more potential for it to mean something more interesting if I’m not forcing it to mean something I’ve already decided.”

A. Ralph Fiennes

B. Wes Anderson

C. Willem Dafoe

D. Jeff Goldblum

E. Bill Murray

10.  Who beat out his brother for the role?

A. Ralph Fiennes

B. Bill Murray

C. Willem Dafoe

D. Tony Revolori

E. Jeff Goldblum

11. “With ‘Fantastic Mr. Fox,’ Wes loved that kind of preparation, because with animation of course you have to really have it worked out. So for this, he showed me this animatic, a line drawing where he did all the voices. It was clear and beautiful and witty, and I loved it, because it was so clear. Some actors didn’t want to see the animatic but I like it, I see it, I’m clear with it, and then I have to bring myself to it. That’s basically what performing is, a series of actions and applying yourself, and that’s the pleasure.” Who said this?

A. Ralph Fiennes

B. Bill Murray

C. Willem Dafoe

D. Saoirse Ronan

E. Jeff Goldblum

12. And who said this about the animatic? “It was helpful up to a point, it was sort of satisfying to see ‘this is the movie’ but I didn’t want to study them because I wanted to find it on the day. I think one’s own imagination, the world you’re inhabiting as an actor, is what you need.”

A. Ralph Fiennes

B. Bill Murray

C. Willem Dafoe

D. Saoirse Ronan

E. Jeff Goldblum

13. Who said, “I’m so done with vampires” and suggested wearing false sharp teeth on the bottom instead of the top?

A. Ralph Fiennes

B. Bill Murray

C. Willem Dafoe

D. Saoirse Ronan

E. Jeff Goldblum

14. “Bill Murray is the best man in the universe.” Who said this?

A. Wes Anderson

B. Tony Revolori

C. Saoirse Ronan

D. Willem Dafoe

E. Jeff Goldblum

15. “I love ‘Bottle Rocket,’ and I love how disorganized in a way that film is compared to others of his films, and I asked Wes about it and he said it was like that to shoot, as well, and that from then on he decided to be very strict in the way that he shot films.” Who said this?

A. Ralph Fiennes

B. Bill Murray

C. Willem Dafoe

D. Saoirse Ronan

E. Jeff Goldblum

16. “Every single performance I feel, there was a great actor, totally free and totally in his world – totally inside something.” Who said this of the late Phillip Seymour Hoffman?

A. Ralph Fiennes

B. Wes Anderson

C. Saoirse Ronan

D. Willem Dafoe

E. Jeff Goldblum

17. “We went through the scenes together, and Wes said, ‘OK, just try it in a German accent.’ So I did it in a German accent. And he was like, ‘Okay, hmm, try it in American.’ So I did it American, and then I did it in English accent. And then he said, ‘Try it in your own accent, see what that’s like,’ and so I did it in my own accent and he said, ‘Perfect, do it that way.’ This is the first time ever that I’ve used my own voice in a film.” Who was this?

A. Tony Revolori

B. Jeff Goldblum

C. Saoirse Ronan

D. Willem Dafoe

E. Ralph Fiennes

18. “I wanted to ring that cat’s neck!”

A. Ralph Fiennes

B. Wes Anderson

C. Saoirse Ronan

D. Willem Dafoe

E. Jeff Goldblum

19. And who said the following? “I don’t know that any animal should have to be made to be in show business if they don’t want to.”

A. Ralph Fiennes

B. Wes Anderson

C. Bill Murray

D. Willem Dafoe

E. Jeff Goldblum

20. Who said this of Anderson’s films? “I think they’ve all gotten better. The filmmaking just continues to get better. With this one the story has you by the throat. You don’t have an option to accept it or reject it – it’s just got you”

A. Ralph Fiennes

B. Saoirse Ronan

C. Bill Murray

D. Willem Dafoe

E. Jeff Goldblum

21. Who asked blogger Jeffrey Wells if he’d ever been told he looks like Christopher Walken?

A. Ralph Fiennes

B. Saoirse Ronan

C. Bill Murray

D. Willem Dafoe

E. Wes Anderson

22. Who is currently playing Pasolini?

A. Ralph Fiennes

B. Tony Revolori

C. Bill Murray

D. Willem Dafoe

E. Jeff Goldblum

23. The look and feel of “Grand Budapest Hotel” was based in part on a collection of photographic city- and landscapes taken from 1895-1910 and mass produced. Who said of this imagery, “It’s like Google Earth at the turn of the century”?

A. Jeff Goldblum

B. Bill Murray

C. Saoirse Ronan

D. Wes Anderson

E. Willem Dafoe

24. Which of the following films were not included in a DVD library available to the cast on location? 

A. “Grand Hotel”

B. “To Be Or Not To Be”

C. “The Silence”

D. “The Mortal Storm”

E. “The Good Fairy”

F. “Hangover 3”

G. “Love Me Tonight”

25. Who said the following? “One of the things that I like about Wes’s movies is that they kind of hover, and then they land. The surprising thing is how moving the last part is. I get moved when I hear him say, ‘Oh that world he was living is kind of gone, but he’s sure putting up a good show.’ And that is about the movies, and people carrying on – with a kind of romantic attachment to a certain way of thinking. It’s fun getting there, and that’s kind of what makes it land and makes it stick – not just good jokes and beautiful gags and funny beards. It really lands and becomes about something.”

A. Ralph Fiennes

B. Saoirse Ronan

C. Bill Murray

D. Willem Dafoe

E. Jeff Goldblum

26. Who said this? “That glimmer of civility in a world of brutality, well, that’s Wes, too. That’s what he’s making and devoting his life to and offering. Here’s something lovely, here’s something that I can do that’s beautiful in a world of coarseness. It’s a very beautiful thing.”

A. Ralph Fiennes

B. Saoirse Ronan

C. Bill Murray

D. Willem Dafoe

E. Jeff Goldblum

Two bonus questions from the Berlinale’s opening ceremony:

27. Which cast member, when asked by the master of ceremonies if he or she were really who he or she appeared to be, said, “No, I’m David Bowie.”

A. Ralph Fiennes

B. Jeff Goldblum

C. Willem Dafoe

D. Tilda Swinton

E. Bill Murray

28. Who came onto the overflow theater’s stage on opening night and directed the projectionist to “Schtüffe die Hüfte!”

A. Ralph Fiennes

B. Jeff Goldblum

C. Willem Dafoe

D. Tilda Swinton

E. Bill Murray

ANSWERS

1. F

2. A-d, B-e , C-c , D-a, E-b

3. E

4. C

5. B

6. E

7. C

8. C

9. B

10. D

11. C

12. A

13. C

14. C

15. D

16. A

17. C

18. D

19. E

20. C

21. B

22. D

23. D

24. F

25. D

26. E

27. D

28. E

This Article is related to: Festivals and tagged , , , , , ,


Your email address will not be published. Required fields are marked *